Studiranje i posao

Izgradnja željene poslovne karijere, velike životne ambicije i težnja ka perspektivnijoj budućnosti, svakako su osnovne smernice mladim ljudima posle završetka srednjeg obrazovanja i punoletstva. Upravo ti ciljevi osnova su nastavka školovanja i početka osnovnih studija. Kao takvi, taj period kao i sami studiji, velika su prekretnica u životu pojedinca, ali i prvi korak u samostalnosti i želji da upravo takvi zakorače u život.

Veoma često početak studiranja predstavlja ogoromnu promenu za pojedinca, ali i za njegovu porodicu. Za mnoge od njih i promenu mesta stanovanja, a samim tim i kompletan način života se iz korena menja. Uz to, potrebe postaju drugačije i za mnoge to predstavlja preveliku i burnu promenu i prilično zahtevan način prilagođavanja na sve nove okolnosti. Sami studiji danas nisu nimalo jeftini, a ukoliko dođe i do promene mesta stanovanja, to sa sobom povlači i brojne nove troškove.

Od stana ili studentskog doma itd. Samim tim, pomoć porodice je gotovo neophodna. Međutim, veliki je broj studenata koji ne dolaze iz porodica koje su u finansijskoj mogućnosti da im sve obezbede ili su u mogućnosti da minimalno pripomognu. Sve to, mnoge od njih će dovesti u situaciju da prilikom studija, pokušaju pronaći i dodatni posao, te da na taj način nadoknade i olakšaju sebi studije sa finansijske strane. No, sve to ne izgleda baš i tako jednostavno. Posebno za studente koji su na zahtevnijim fakultetima i gde je učenjem ispunjen najveći deo dana, što je slučaj posebno izražen kod redovnih studenata. Kako sve to uskladiti? Postavlja se pitanje…omladinska zadruga u svojoj ponudi ima jako širok spektar  poslova.

Naravno da će se mnogi upitati da li su dovoljno kvalifikovani za pojedini posao koji se nudi, kao i da li će uspeti da usklade posao i studije vremenski, ali upravo taj period života itekako je bitan za sticanje radnih navika, ali i iskustva, na koje će i mnogi na žalost sa finansijske strane biti i prinuđeni. Poslovi koji mnogima svakako neće biti primarne delatnosti u životu, mogu ipak biti važni i omogućiti im bitan priliv neophodnih sredstava za nastavak i završetak studija. Danas je u svetu sasvim normalna praksa posao uz studiranje. Postoje i brojne delatnosti koje su srodne zanimanjima za koje se studenti odlučuju, pa na taj način rad postaje i jedna vrsta prakse.

Za one koji mnogo vremena izdvajaju za učenje, postoje i poslovi koji ne zahtevaju puno radno vreme i koji su prilagodljivi, kako potrebama studenta, tako i potrebama poslodavca. Naravno, jako je mnogo i onih koji će upravo u poslu koji budu radili za vreme studija, pronaći i sopstvene ciljeve i možda upravo taj posao postane kasnije njihova primarna delatnost. Jednako kao što svi upisani studenti ne završe fakultete, tako i svi poslovi koje budu radili u vreme studija, ne završe kao privremeni. Jako je mnogo slučajeva u kojima su upravo ti „ privremeni“ poslovi, postale njihove krucijalne delatnosti u životu i koji su od njih stvorili jako uspešne poslovne ljude i s kojima su izgradili takodje uspešne poslovne karijere.

Životni i poslovni putevi su svakako nepredvidljivi, ali sama težnja sticanju radnih navika je pohvalna i nikada ne može biti loš izbor. Naprotiv, jedan izuzetno dobar korak, kako na poslovnom, tako i na životnom planu. Rano sticanje radnih navika, uvek će i u budućim poslovnim potezima nakon studija, ostati zabeleženi i vrednovaće se na poseban način. Ne samo kao veliki korak ka potpunoj samostalnosti, već i kao korak ka uspešnoj poslovnoj karijeri i pravovremenom potezu,  koji će u pravo vreme stvari postaviti na pravo mesto u Vašim životima.

Postani član omladinske zadruge Indeks

Scroll to Top